fredag 8. oktober 2021

Overvintring av lite hardføre planter

Mange av oss har lite hardføre planter på balkongen, på verandaen eller et sted i hagen som vi ønsker å ta vare på gjennom vinteren. Nå er tiden inne for å gjøre en innsats for å ta vare på planter og plantedeler gjennom vinteren. Dette kan være knoller av georginer og gladioler, eller planter som Fuchsia, Pelagonium, Coleus eller Cordiline for å nevne noen.


Det er jo både økonomisk gunstig, men også bærekraftig. Og vi skal jo tenke bærekraft. 

I år skal vi klippe ned noen store Coleus og lagre dem i kjelleren. Små planter skal lagres en periode på et rom med naturlig lys.Nå har dagene blitt betraktelig kortere, og temperaturen nærmer seg null grader både dag og natt. Det er daglengden som i første rekke styrer vekstavslutningen hos planter.Vi prøver å vente i lengste laget før vi bærer planter og plantedeler ned i kjelleren. Plantene har en mellomlagring i drivhuset for før de bæres ned i kjelleren. I vår kjeller er det ikke helt optimalt for overvintring. Det er ca 8 °C og litt for tørr luft. Men det går heldigvis. Vi har de fleste planter i stummende mørke fra oktober til mars. Dessverre blir det en del lysskudd  plantene får av og til vann for ikke å tørke ut. 


Planter som har hatt god vekst klippes godt tilbake. Viktig å ta vekk blader som kan være grobunn for gråskimmel. Knoller blir pusset for jord og svøpes i avispapir. 


Bildene under viser småplanter som er stiklingsformert på sensommeren. Noen av plantene er humle og kan jordslås i et bed, mens småplanter av Fuchsia og Hydrangea skal få plass i vinduskarmen på et kjølig rom.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Dyrk dine egne snittblomster i hagen

Snittblomster er noe de fleste handler i butikk, og kanskje aller helst i blomsterbutikk eller i hagesenter som selger snittblomster. Men ka...