torsdag 16. september 2021

HAGEBLÅBÆR - et godt valg

Hageblåbær er et godt valg for vanlige folk flest der du bor nær folket. 


En blåbærplante eller tre tar ikke stor plass i en hage. Absolutt ikke. Hagblåbær har blitt plantet I hager i flere år allerede, men kanskje ikke fått det store omfanget - dessverre. 


Vi har fire busker i hagen i dag, og de første ble plantet I 2019 på en liten drill (hos oss en brei lav potetfår). Dette for å øke jordvarmen og skape drenering. Drillen ble dekket av barnåler som etterhvert vil påvirke til en lavere pH. 


Da drillen var ferdig, kom plantene i jorda. I Løten der vi bor ligger det på H4-H5. Det vil si vi bør velge hardføre sorter som tåler en kald løtenvinter. Men vi har faktisk klart å få god vekst og overvintring med planter som har H3. 


Med flere sorter sikres en bedre pollinering og fruktutvikling. Sortene vi har valgt er disse: 'Toro', 'Polaris', 'Bluejay' og 'Pink Lemonade'Hageblåbær modnes over tid, noe som gjør at du kan høste litt nå og litt da gjennom sensommeren. Mmmm det er bare å prøve. Og husk under etablering: vann, vann og vann. 

3 kommentarer:

 1. Takk for godt tips! Har faktisk tenkt på blåbær! Hvor høye blir de, og hvor stor avstand skal de plantes med?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hageblåbær blir i vårt klima som en busk av solbær ca. Det står at den kan bli større, men har sett hageblåbær som er gamle, og da er de som en solbærbusk. Vi har plantet på ca 1m avstand.

   Slett
  2. Hageblåbær blir i vårt klima som en busk av solbær ca. Det står at den kan bli større, men har sett hageblåbær som er gamle, og da er de som en solbærbusk. Vi har plantet på ca 1m avstand.

   Slett

Skoghagen på låvetomta

En skoghage skal kunne fungere både til matauk og som en prydhage. Altså ha mange funksjoner. Den skal klare seg selv, der nedbryting og omd...