mandag 13. april 2020

Om å bearbeide jorda i en kjøkkenhage

Mange klør i fingra etter endelig å kunne starte opp ute i hagen. Det er nærmest som en konkurranse om å få sådd de første frøene. Men jorda må være klar. Jeg pleier å si at kunnskap om jord er nesten det viktigste en hageeier må tilegne seg, bl.a. det å bearbeide jorda før kjøkkenhagesesongen starter. 

Jeg har tidligere skrevet om å luke ugress sent på høsten. Dette har vi igjen for nå i april - rett før vi skal kjøkkenhage. Vi lukte ugress i september / oktober. Allikevel har tunrappen som ikke ble fjernet, startet veksten allerede. Tunrappen som har overvintret, har fortsatt et svakt rotsystem. Den har heller ikke startet veksten for alvor, så den er forholdsvis enkel å luke vekk.Det er mange mål med å bearbeide jorda. Jeg kan nevne noen få:

  • å løsne jorda for å få ei porøs jord. Og ei porøs jord inneholder porer med luft - og det er jo bra. Og igjen blir forholdene for røttene til kulturplantene bedre. Jordpakking må unngås.
  • å knuse store jordklumper. 
  • å gjøre forholdene for ugraset mindre gunstig. Kanskje til og med ødelegge spirende frø og sovende røtter. 

Det er flere måter å bearbeide jorda på. Spade, greip og jordfreser er alle gode metoder, og valget må være opp til hver enkelt. MEN, dersom en arbeider med jorda for tidlig mens den ennå er både kald og våt, vil en ødelegge jordstrukturen i jorda. En må huske på at det tar lang tid å bygge opp en god jordstruktur, mens det er gjort på null komma niks å ødelegge den fullstendig. 

Bildene over er tatt i april, og viser sengene i kjøkkenhagen fra 2019. Vi pleier å jordfrese bare sengene, og ikke i gangene hvor vi går. Vi jordfreser ikke særlig dypere enn ca 10-15 cm. Med dette tar vi vare på strukturen i jorda, samtidig som vi ikke ødelegger for mye for meitemark og mikroorganismer. Bildet under viser den fine aggregatstrukturen i det øverste sålaget. I radene ble det sådd ruccola, spinat og hodesalat den 12.april 2020. Lykke til!!

Per

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Astilbe - en av mange gode stauder

Staudene som tilhører slekta Astilbe er helt klart en av mine favoritter til staudebedet. Denne plantegruppa finnes i flere farger og høyde ...