Vi har plass til trær i hagen. Mange trær om vi vil. Trær skaper lune plasser, lé for vind, gir skygge, oppholdssted for fugler og insekter, og ikke minst binder de karbon. Vi burde alle plante et tre eller flere i hagen - for velvære og for miljøet.
Spisslønn, Acer platanoides, har vi sporadisk som frøsådde småplanter fra et stort tuntre vi måtte ta ned pga spisse greinvinkler og fare for greinknekk. Blir et stort tre med mye bladverk, men flotte høstfarger.
Under finner vi bilder av vierpære, Pyrus salicifolia 'Dis' E. Treet ble plantet I september 2024, og har herlighet H4-H5. Treet kalles ofte for Nordens oliven. Fruktene er små og pæreforma. Bladene er smale, og fargen grågrønn. Treet kan bli 4-5 meter under gode klimatiske forhold, men i Løten får vi vel se. Treet er poda på grunnstamme ca 1,8 m over basis. Treet bli planta i ei nettingkorg for å prøve å holde vånn borte fra rotsystemet.
Alnus incana 'Lacinata', fliketbladet gråor, blir et vakkert flerstamma fre. Bladene er mørke grønne frem til bladfall pga N-fikserende egenskaper, og bladformen er sterkt flikete som på bildet under. Formeres med rotstiklinger.
Agnbøk, Carpinus betulus, er ei plante som mange bruker som hekk, men er også fine som trær som her på bildet. Vi passer på å føre et skudd oppover som topp. Bladene kan minne om bøk
I tillegg til trærne som er nevnt over har vi:
- Villhassel, Coryllus avellana
- Sommereik, Quercus robur
- Hengebjørk, Betula pendula
- Kulebjørk, Betula pendula 'Magical Globe'
- Hengehjertetre, Cercidiphyllum japonica 'Pendula'
- Rogn 'Dodong', Sorbus ulleungensis ''Dodong'
- Svenskeasal, Sorbus intermedia
- Parkhestekastanje, Aesculus hippocastanum
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar