søndag 18. juli 2021

Clematis - 1

Clematis er en plantegruppe som absolutt bør brukes mer klatreplanter rundt om i hager. De kan klatre på trær, stativ eller utover et svaberg. Mulighetene er mange. 


Nå som flere og flere får seg vinterhage eller har et oppvarma drivhus som oppholdsrom, kan f.eks. vintergrønn Clematis være en aktuell plante å benytte. Mer om vintergrønn Clematis lenger ned. Hageland Elverum har et stort utvalg av både småblomstra og storblomstra Clematis. 



Planting 

Det er viktig med et dypt og romslig plantehull, da basis på planta gjerne kan komme 5-10 cm under jordoverflaten. Er jorda tørr, må det vannes - rikelig. 



I dette tilfellet har jeg gjort klart rundt et klatrestativ (obelix) for to stk Clematis. Alt fra Hageland Elverum @hagelandelverum. 


Godt med vann i plantehullet 




Her bruker jeg Bed- og krukkejord fra ØRAS i plantehullet  





Potteklumpen har jeg satt ned i plantehullet etter at vannet har trekt ut i jorda rundt. Bildet viser at den står dypt i plantehullet før god jord fylles på. Viktig med god kontakt med jord og røtter. Aller helst skulle plantebasis vært dekket med en annen plante etter planting. Bedre trivsel. 

Tre planter fra Hageland Elverum plantet i sommer: 

Clematis armandii - armandiiklematis 
- Vintergrønne lange smale blad. Planta blir inntil 3 m. H2. Passer i vinterhage. Vil nok fryse i Løten hvor det er H4, men vi får se 🙂
- Blomstring mars-april. Plassering i sol til halvskygge. 




Clematis 'Mayleen'
- Bladfellende, inntil 5 meter. H4. 
- Blomstring i mai - juni. Diameter ca 5 cm. Rosa. 
- Solrikt. 




Clematis 'Marjorie' 
- Bladfellende, inntil 5 m. H4. 
- Blomstring mai - juni. Rosa fylte blomster. Riktblomstrende. 
- Solrikt voksested. 





PLANTENE BLE PLANTET I SLUTTEN AV JUNI 2021, OG HAR NÅ I MIDTEN AV JULI 2021 BARE VOKST VEGETATIVT. DET BLIR SPENNENDE Å SE BLOMSTRING I 2022. 








Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hagen i Vennerslyst 9.april 2024

Det er mange gjøremål i hagen gjennom våren også. I dag 9.april skjer dette:  Løvblåsing Potta georginer   Lagt på plast til tidligpoteter