mandag 25. november 2024

Prydtrær i vår hage

Vi har plass til trær i hagen. Mange trær om vi vil. Trær skaper lune plasser, lé for vind, gir skygge, oppholdssted for fugler og insekter, og ikke minst binder de karbon. Vi burde alle plante et tre eller flere i hagen - for velvære og for miljøet. 


Spisslønn, Acer platanoides, har vi sporadisk som frøsådde småplanter fra et stort tuntre vi måtte ta ned pga spisse greinvinkler og fare for greinknekk. Blir et stort tre med mye bladverk, men flotte høstfarger. 



Europalerk, Larix europeana, ble plantet høsten 1984. Trærne står på ei åkerrene, og treet til høyre på bildet under stod i mange år nærme ei osp som tok all næringa. Men treet står der som en skulptur den dag i dag. Trærne har flotte høstfarger, og om våren har de et lett grønnskjær over seg. 


Under finner vi bilder av vierpære, Pyrus salicifolia 'Dis' E. Treet ble plantet I september 2024, og har herlighet H4-H5. Treet kalles ofte for Nordens oliven. Fruktene er små og pæreforma. Bladene er smale, og fargen grågrønn. Treet kan bli 4-5 meter under gode klimatiske forhold, men i Løten får vi vel se. Treet er poda på grunnstamme ca 1,8 m over basis. Treet bli planta i ei nettingkorg for å prøve å holde vånn borte fra rotsystemet.




Vi har to stk av denne her, Euonimus sacalinensis. Sakalinbeinved. Vi har frøformert dem selv, og de er ikke av de rasktvoksende. Tre år etter spiring var de ca 20 cm. Det blir etterhvert til et lite tre på 4-5 meter. Passer inn i små hager. I september åpner fruktene seg, og knall oransje frø henger på tynne tråder inne i fruktene som ser ut som en rød asiatisk lykt nå den åpner seg. Bladene blir lys gule til rødrosa om høsten. 



Alnus incana 'Lacinata',  fliketbladet gråor, blir et vakkert flerstamma fre. Bladene er mørke grønne frem til bladfall pga N-fikserende egenskaper, og bladformen er sterkt flikete som på bildet under. Formeres med rotstiklinger. 




På bildet under kan vi se Acer tataricum ssp ginnala,  sibirlønn, med flotte høstfarger. Treet blir etterhvert flerstamma, og i ung alder minner det mer på en busk. Røde høstfarger og dekorative tørre frø. Herdighet H7. 



Agnbøk, Carpinus betulus, er ei plante som mange bruker som hekk, men er også fine som trær som her på bildet. Vi passer på å føre et skudd oppover som topp. Bladene kan minne om bøk 




Et tre som må ha sollys for å utvikle rødfarge på bladene er blodbøk, Fagus sylvatica 'Atropunicea' - se bildet over. Treet blir høyt, og gir i voksen alder mye skygge. Bladene er læraktige. 

Hengelerk 'Stiff Weeping' er poda på stamme. Høyden er nå ca 1,8 m, og de hengende greinene vokser ned til bakken. Vi pleier å klippe de noe tilbake. Ønsker vi et høyere tre må vi binder et skudd i toppen inntil en stokk/pinne. På denne måten kan vi sakte men sikkert få et høyere tre. 



I tillegg til trærne som er nevnt over har vi: 

  • Villhassel, Coryllus avellana 
  • Sommereik, Quercus robur 
  • Hengebjørk, Betula pendula 
  • Kulebjørk, Betula pendula 'Magical Globe'
  • Hengehjertetre, Cercidiphyllum japonica 'Pendula' 
  • Rogn 'Dodong', Sorbus ulleungensis ''Dodong'
  • Svenskeasal, Sorbus intermedia
  • Parkhestekastanje, Aesculus hippocastanum


Prydtrær i vår hage

Vi har plass til trær i hagen. Mange trær om vi vil. Trær skaper lune plasser, lé for vind, gir skygge, oppholdssted for fugler og insekter,...