tirsdag 10. oktober 2023

Sesongavslutning i hagen

Vi skriver oktober, og mange av oss går inn for lading før hagesesongen 2024. Men før det skal vi avslutte sesongen vi har vært gjennom så langt. Hagen skal kvile den også. 


Hage er trim. Vi må se det slik. I tillegg til at det gjør godt for vår mentale helse. Tunge potter skal løftes og bæres. Kanskje tømmes, eller bæres ned en smal og bratt kjellertrapp. Georginer skal spas opp, og knollene skal overvintre. Planter skal jordslås et sted I hagen. Det blir mange tunge gjøremål, og jeg blir svett på ryggen. 

Georgineknollene spas opp etter ei frostnatt eller to. Bladverket klippes av før jeg legger dem til tørk i drivhuset noen dager. Jord pusses av så godt jeg kan før de bæres ned i kjelleren, og de legges i kasser med litt lufting for å unngå råte. 

Planter som jordslås kan være stauder vi har delt, eller robuste planter som har hatt i potter og som vi ønsker skal stå i potte eller et annet sted i hagen til neste sommer. Å jordslå betyr at vi graver ned røttene i jorda, og planter kan stå tett i tett hele vinteren. Den store kjøkkenhagen skal ryddes, og avfall legges I komposten. Helge og jeg legger alltid kompost på denne tiden. Sparer opp gjennom sesongen. Da blir det en laaaang ranke. Stauder skal deles av der vi ser det har blitt for tett. Det blir mye planter som skal potter inn til våren av mindre stauder. Frukthagen er for lengst avsluttet med innhøsting, og eplene er presset og hatt på flasker. Det samme er bringebæra. Høstet, saltet og syltet. 

Skoghagen venter på en liten opprydding før vinteren, og plenen ble klipt for siste gang for over en uke siden. Vi gleder oss til å nyte hagen også til vinteren. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hagen i Vennerslyst 9.april 2024

Det er mange gjøremål i hagen gjennom våren også. I dag 9.april skjer dette:  Løvblåsing Potta georginer   Lagt på plast til tidligpoteter