mandag 1. mai 2023

Lag en skjøtselsplan for hagen din!

En hage kan inneholde så mangt, både av planter og harde ting som benker og belegningsstein. Felles for alle elementene er at de trenger vedlikehold. 



I en hage skjer som regel en utvikling gjennom årenes løp, både ved at planter vokser seg til og blir både høyere og videre, men også ved at planter dør eller fjernes av ulike årsaker. Hagen kan  forandre seg i takt med behovet til de som bor med hagen. Ja, du leste riktig: det står med hagen. 



Uansett kan det være mange gjøremål i en hage gjennom et helt år fra januar til sen høst. Vi tror nok at vi husker knakende godt fra ett år til et annet, men det viser seg at en del detaljer blir borte. 



Derfor er det smart å lage seg en skjøtselsplan for hagen gjennom året. Dette kan være alt fra beskjæring av ulike vekster (ulike beskjæringsmåter og -tidspunkt), gjødsling av vekstene i hagen (plen, staudebed, kjøkkenhage, frukttrær osv), kantskjæring av plenkanter mot bed osv osv. Eller når bør grenene til espallierte epletrær bøyes ned? Og det er jo smart å luke før alle 20 000 frø fra meldestokken har falt på bakken. Husk at en skjøtselsplan kan forandres fra ett år til et annet, og nye momenter legges til. 



Jeg tenker at en hage har mange gjøremål, og at "late hager' kanskje finnes i perioder. MEN, noen blogger om dette hele tiden. Uansett: Hage skal være gøy - og gir deg mye tilbake. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hagen i Vennerslyst 9.april 2024

Det er mange gjøremål i hagen gjennom våren også. I dag 9.april skjer dette:  Løvblåsing Potta georginer   Lagt på plast til tidligpoteter