onsdag 1. mars 2023

Dyrk dine egne snittblomster i hagen

Snittblomster er noe de fleste handler i butikk, og kanskje aller helst i blomsterbutikk eller i hagesenter som selger snittblomster. Men kan vi dyrke dette selv i egen hage? 


Selvfølgelig kan vi det! Mange av oss husker tilbake til det glade 80-tallet, hvor kombinasjonen furumøbler og tørkablomster var en stor hit. Og mange blomster kan tørkes med godt resultat - uten å drøsse, og som beholder fargen. Mer om tørka blomster lengre ned. Friske snittblomster 

I disse tider hvor vi skal tenke bærekraft, miljø og kortreiste produkter, kan vi ikke bare tenke dette om spiselige varer som grønnsaker, frukt og bær. Vi kan ikke lenger tenke, men vi må gjøre tankene om til handling - også når det gjelder snittblomster. Friske snittblomster kan være både ettårige og  toårige planter, men også stauder. Og det vi høster kan være både blomster, dekorative bladverk og frukter. Og alt dette har vi mulighet til å dyrke I hagen - enten i vanlige blomsterbed, i pallekarmer eller på senger i kjøkkenhagen / markedshagen om en holder på med dette.

 

Stauder vet vi kommer opp igjen år etter år så lenge de er hardføre nok til stedet vi bor. Og enten om de er lave eller høye, så finnes et stort utvalg som egner seg til dette formålet. I de fleste tilfeller lønner det seg å høste på et tidlig tidspunkt før de er helt utsprungne. Vi må heie på de nye dyrkerne som har tatt opp igjen tråden fra 80- og 90-tallet. Gode snittstauder kan være Scabiosa, Astilbe, Paeonia, Gypsophila, Hosta, Gentiana, Echinops, Liatris m.fl. Ettårige og toårige planter er utmerket som snittblomster - og som mange av oss har et forhold til om vi bare tenker godt etter. Helge og jeg har som sagt en stor hage, og har en muligheten til å dyrke nesten alt hva vi ønsker. I 2022 hadde vi et eget snittblomstfelt som en del av kjøkkenhagen hvor vi hadde mange tradisjonelle blomster som ringblomst, kornblomst, erteblomst, asters, solsikke, evighetsblom og atlasblomst. Vi prøvde oss også på mariatistel, kardeborre, kjempeverbena, løveøre, løvemunn, rød lin,  meksikansk solblomst, prydtobakk, safrantistel - og alle disse lyktes vi med, og var slettes ikke vanskelige å få til. Jorda i Vennerslyst, som det heter der vi bor, er som over Hedemarken svart og næringsholdig. Mange av disse sådde vi direkte ut på seng, men de fleste hadde vi en forkultivering på inne gjennom 6-8 uker. Nå glemte jeg helt å nevne artisjokk som også er en helt fantastisk prydvekst - det er jo egentlig en tistel det også. I 2023 blir det nok det samme som i 2022, men frø av prydgulrot, reveamarant, peonvalmue, risp og praktvindel er allerede kjøpt - ja som et lite tillegg da. 
Tørka blomster 

Oppal og dyrking av blomster som egner seg til tørking er det samme som for friske blomster. Flere av de som er nevnt under Friske blomster egner seg også til tørking. Dette være seg solsikke, evighetsblomst, reveamarant, safrantistel, kardeborre, risp og mariatistel. Det finnes i tillegg mange flere som ligger i frøhyllene rundt om på hagesentrene. Det vi må huske på med blomster som skal tørkes, er at de må høstes på et tidligere tidspunkt enn fullt flòr. Grunnen til dette er at blomstene åpner seg mer etter at de er høstet, og mens de henger til tørking. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hagen i Vennerslyst 9.april 2024

Det er mange gjøremål i hagen gjennom våren også. I dag 9.april skjer dette:  Løvblåsing Potta georginer   Lagt på plast til tidligpoteter