fredag 1. mars 2024

Hagearbeid gjør godt for helsa også

Mange hager med hus har potensiale - eller har uteområdet rundt huset blitt avglemt og nedprioritert? Kanskje det, men jeg ser at mange hageeiere har mye å gå på nå det gjelder det grønne på eiendommen sin. 


70-tallets hager bestod ofte av et enkelt plantevalg som buskmure, brudespirea og enkelte syriner. Enkelte kunne skeie ut med blankmispel, sibirkornell og snøbær. Kjempefine planter dette, men i dag 50 år senere er utvalget rikere. Jeg ser at det fortsatt er hager i 2024 som ser helt like ut som på 70-tallet. Spennende! 


Planter trenger stell og skjøtsel. Beskjæring er kanskje bøygen for mange, da plante i hagen kan beskjæres på ulike måter - alt etter blomstring og fasong. Men det kan være bedre å gjøre noe enn ingenting. Planter som "overgror" seg selv er ikke veldig pent å se på det heller, men bedre enn asfalterte hager og gardsplasser. Ja, noen prioriterer faktisk å asfaltere mye av eiendommen og stiller ut biler i stedet. men nok om det, vi har ulike interesser heldigvis. 


Det viser seg at det å drive med planter og jord gjør godt for kropp og sjel - både den fysiske og psykiske helsa vår. Med hagearbeid og alt det fører med seg, så må jeg bare slå et slag for at vi bør ta vare på hagen. Aktiviteten med hagearbeidet kan jo føre til at siggen stompes, røykhosten avtar, ryggen blir sterkere og smilet blir enda litt breiere - og litt jord under negla. 




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hagen i Vennerslyst 9.april 2024

Det er mange gjøremål i hagen gjennom våren også. I dag 9.april skjer dette:  Løvblåsing Potta georginer   Lagt på plast til tidligpoteter