torsdag 22. juli 2021

Stell av espalierte epletrær i juli

Vi plantet i 2019 12 epletrær av ulike sorter i espalier. Dette for å dele av en del av hagen. 


Det er mye en kunne sagt om stell av espalierte epletrær, men nå om stell i juli måned. Trærne hos oss har vokst godt i hele sommer, og har akkurat nå avsluttet den vegetative veksten for i år. Dette ser en ved at årsskuddene er butte i enden. Når de vokser, så er de spisse i enden. 


Nå er da tiden inne for bøye de nye skuddene forsiktig I den retningen en ønsker. F.eks. langs en tykk ståltråd dersom det er det en har brukt som oppbindingssystem. 


I disse tider har skuddene passe konsistens. Er de urteaktige, så er de svake og kan knekke. Er det for vedaktige som de blir utover sensommeren, så vil de være litt stivere og kan knekke av den grunn. 


Fest dem forsiktig horisontalt til tråden med en gummiert ståltråd. Denne vil ikke gnisse og ødelegge barken som f.eks en stiv strips. Vi bruker av og til strips når vi ikke har annet. 

Har trærne fått mange skudd denne sommeren, så kan en i tillegg skjære noen av disse tilbake eller fjerne dem for å gi både luft og lys i treet. Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

HAGEBLÅBÆR - et godt valg

Hageblåbær er et godt valg for vanlige folk flest der du bor nær folket.  En blåbærplante eller tre tar ikke stor plass i en hage. Absolutt ...