fredag 13. august 2021

EN HAGE BLIR ALDRI FERDIG

En hage blir aldri  ferdig - selv om noen dessverre ønsker dette, eller har dette som et mål. Mange pusser hyppig opp både kjøkken og baderom - så hvorfor ikke hagen også. Vår hage er dynamisk - den er stadig under utvikling. 


Planter vokser og utvikler seg. Trær blir for store og gir skygge, busker får for lite skjøtsel og kan miste noe av sin prydverdi. Planter kan ta større plass enn opprinnelig tenkt. 

.....planter kan fjernes og erstattes. Eller du kanskje finner ut at du vil plante Rhododendron i skyggen av treet. 


Staudebedet du syntes var både stort nok og hadde nok planter, kan være klar for fornyelse. Kanskje noen stauder tar for stor plass, og må dermed deles eller gis større plass. Dermed får en flere planter som trenger et sted å være. Altså et nytt bed eller en utvidelse???? Bruk av planter påvirkes av trender - både prydvekster og spiselige vekster. I mange år har det ikke vært in å ha kjøkkenhage - men det er det nå - heldigvis. "Alle" skal ha det. Dyrke egne spiselige planter. På 60-og 70-tallet ble det plantet mye Potentilla - helst gul. I dag er Potentilla på veg inn i hagen igjen - og fargeutvalget er stort. 
Hagen kan deles inn i rom - og en lav hekk kan være god nok romdeler. Eller hva med en smal enkel eplehekk - ja det går jo an. Vi fant ut at vi ville plante en eplehekk - espalierte - for å dele inn kjøkkenhagen. 


Mulighetene er fortsatt mange selv om du anser hagen for ferdig 👍👍🙂. 
1 kommentar:

  1. Hagen er under stadig forandringer. Noe erstatter plassen til noe annet og grønnsakene gror.

    SvarSlett

Vær bærekraftig - lag flis til komposten

Mange starter hagesesongen med beskjæring av busker og trær i mars måned. Dette kan bli god mat for komposten som legges i sommer. Det er vi...